Új Fornax fejlesztésű NFC alapú beléptető és jegykezelő pilot

2015. 06. 16.

A Fornax ICT több éves NFC területen végzett kutatásfejlesztés után különböző partnerekkel együttműködve az elmúlt hónapokban több NFC-s beléptető és jegykezelő pilotot indított el.

Az NFC rövidítés a telefonos fejlesztések világában az elmúlt években egyre gyakrabban hallott kifejezés. Nem véletlen, hiszen az NFC olyan lehetőségeket rejt magában, amely nemcsak egy nagyszerű új technikai megoldásnak számít, de hamarosan olyan gyakorlati előnyökkel is járhat, amelyek nagyban megkönnyíthetik majd mindennapjainkat. Az NFC (Near field communication) egy egyszerű vezeték nélküli kommunikációs szabvány, amely kis mennyiségű adatok átvitelére szolgál, megtámogatva rádiófrekvencia alapú azonosítással (RFID) – legegyszerűbben érintésnélküli kommunikációnak hívhatjuk.

Első ránézésre ez pusztán egy újabb adatátviteli technológia, mint például a Bluetooth. Viszont ha az NFC kiegészül egy biztonságos chippel, amelyen akár érzékeny adat is tárolható, akkor a telefonkészülék helyettesítheti a zsebükben lévő bármely plasztik kártyát – sőt, akár mindet egyszerre. Telefonunk lehet egyszerre érintésmentes hitelkártyánk, a belépőnk, a közlekedési kártyánk, a TAJ kártyánk, a sok törzsvásárlói kártyánk, még a pénztárcánk is. Továbbá, mivel a telefonunk egy hálózatra csatlakozik, a közlekedési kártyánkat bármikor bárhol feltölthetjük, nem kell keresni hozzá egy metróaluljárót vagy egy trafikot. A Fornax ICT nemzetközi szinten is az elsők között volt az NFC kompetencia megszerzésében. Technológiai vezető szerepét részben a StoLPaN európai uniós kutatási-fejlesztési projektben való részvételének, illetve számos pilot üzemelés megvalósításának köszönheti.

Fornax ICT ugyanis más partnerekkel együttműködve már korábban elkezdte egy teljesen új logisztikai megközelítést alkalmazó NFC alkalmazás management rendszer megvalósítását. A project célja egy meglévő szabványokra támaszkodó újrendszerű architektúra létrehozása. A megoldás az eddigi szolgáltató centrikus megközelítéssel ellentétben a felhasználókra fokuszál, amely jelentősen meggyorsítja az NFC alkalmazások és szolgáltatások elterjedését.

Ma már a telefonok hiánya nem akadályozhatja többé az NFC alkalmazások és szolgáltatások elterjedését. Most, hogy már az Apple-nek is van NFC képes készüléke, az NFC technológia számára szabad az út, hogy megmutassa valós képességeit. Az új lehetőségeket látva a Fornax ICT partnereivel – közlekedési szolgáltatók, mobil operátor, illetve beléptető rendszerek gyártói – együttműködve több NFC-s projekt terveibe is belefogott, hogy megvizsgálja az NFC technológiában rejlő lehetőségeket, különös tekintettel az alkalmazások távoli menedzselésének képességére. A projektek sikere esetén a szolgáltatások kereskedelmi bevezetése várható.