Kerekasztalbeszélgetés a Családbarát Vállalatokkal

2015. 08. 12.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kerekasztalbeszélgetés keretében hirdette meg a 2015-ös Családbarát vállalat díját. A sajtótájékoztatón a tavalyi nyertes vállalatok közül több is ismertette saját családbarát programját, így a középvállalati kategóriában győztes Fornax ICT is.

Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Idén is meghirdette Családbarát vállalat díját. Az elismerés azokat a cégeket illeti meg, amelyek vállalják, hogy “házon belül” is elősegítik a családbarát szemlélet kialakítását, a munka és a magánélet összegegyeztetését. A júliusi sajtótájékoztatón a tavalyi nyertes vállalatok közül több ismertette saját győztes családbarát programját. A középvállalati kategóriában győztes Fornax ICT is képviseltette magát a rendezvényen, ahol Schmidt Dominika HR-menedzser beszélt a vállalat családbarát programjáról.
A mozgalom 2015-ös, harmadik alkalommal kiírt pályázatát kis-, a közép- és a nagyvállalatok számára hirdette meg. A nyertesek a következő évben használhatják a Családbarát vállalat elismerés logóját. Az idei kiírás újdonsága, hogy azoknak a vállalatoknak, amelyek családbarát programot akarnak indítani, a mozgalom – egy helyzetfelmérés után – saját fejlesztési projektet javasol.
Kopp Mária orvos a Népesedési Kerekasztal szervezője 2009-ben alapította a mozgalmat azzal a céllal, hogy a tervezett gyerekek megszülethessenek Magyarországon. Felmérések szerint ugyanis fiatalok két-három gyereket terveznek, végül azonban ebből átlagosan mindössze 1,3 gyermek jön világra.
Jó hír azonban, hogy évről évre nő a családbarát munkahelyek és kezdeményezések száma, és egyre inkább teret nyer a családbarát közgondolkodás – nyilatkozta Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára.
A civil szervezet július elején a Magyarság Házában megtartott sajtótájékoztatóján beszélt az eddigi tapasztalatokról is. Mára bebizonyosodott ugyanis az a tény, hogy azok a cégek sikeresebbek, ahol a dolgozók elégedettek, vagyis “mérhető, forintosítható” a családbarát szemlélet.
A családbarát programok ismertetésekor Schmidt Dominika részletesen is mesélt a vállalati programjuk részeként működő pihenőszobáról, továbbá a gyerekbarát munkanapról, mely nemcsak a kicsik, hanem a felnőtteknek örömére is szolgál minden évben.
Hozzátette a gyakorlati tapasztalatok alapján is látszik, hogy a kezdeményezéseink kifejezetten jó hatással vannak a szülők munkájára, és így a családtagokra is. Mi sem tükrözi jobban „családbarátságunkat”, mint hogy idén 6 Fornax Junior is születik a cégben.