Fejlesztési módszertan

A Fornax szoftverfejlesztési gyakorlatába Eventus alapú megoldásainál munkafolyamataiban 2017 év elejétől bevezette a Scrum fejlesztési módszertant, amely nemcsak hatékonyabban és rugalmasabban kezeli az ügyféligényeket, de lehetőséget biztosít a fejlesztés során az esetleges változások újra gondolására is.

A Fornax is követi azt a nemzetközi módszertant, melynek segítségével a szakértők és az ügyfél a projekt alatt folyamatosan képes a feladatokat újragondolni, akár újratervezni – így az év elejétől az informatikai szoftverfejlesztések Scrum szemlélet mentén zajlanak.

A Scrum a szoftverfejlesztés egyik módszere, amelyet gyakran használnak az agilis módszetan eszközeként is. A Scrum eredetileg szoftverfejlesztési projektmenedzsment- módszertannak készült, de alkalmazható szoftverkarbantartási projektek vezetésére vagy akár programmenedzsment-megoldásként is.

A korábban alkalmazott úgynevezett „Vízesés projekt” modell mentén a fejlesztők egy előre megbeszélt rendszertervet követve dolgoztak. A gyakorlat azonban azt mutatta, hogy ez a szemlélet hosszabb projektek esetében nem működik elég rugalmasan, nem támogatja elég hatékonyan az ügyféligények változását.

A Scrum modell ezzel ellentétben rövidebb, általában két vagy háromhetes időszakokkal tervez és így képes a módszertanban rögzített módon figyelembe venni a fejlesztés alatt az ügyféligények változását.

A szemlélet egyik előnye, hogy az ügyfél az előre megbeszélt menetrendben folyamatosan látja, hogy az egyes időszakok hogyan teljesülnek és azt is, hogy esetleg milyen módostásokra lenne szükség a munka során. A munkafolyamatokba bármikor be lehet avatkozni, ha például néhány feladat kimaradt, vagy egyes igények elvesztették jelentőségüket, ezek az különböző fázisok között is módosíthatóak, a módszertanban rögzített módon. Az így elkészült eredménytermék gyakorlati felhasználhatósága általában magasabb, mint egy klasszikus vízesés modellben fejlesztett eredményterméké, pont azért, mert a megrendelő menetközben is beavatkozhat a szoftverfejlesztési folyamatba.