Fornax ICT a Médiában

2012. 05. 10.

Büszkék vagyunk arra, hogy cégünk is azok között a vállalatok között szerepel, melyeket a Napi Gazdaság kérdezett meg az IT szektorban tapasztalható dolgozói elkötelezettségről. Az Index.hu Zrt. által közölt cikkben a szektor egyéb meghatározó szereplői mellett szervezetünk ügyvezető igazgatója is készséggel válaszolt a feltett kérdésekre.

Milyen állásra számíthatnak az informatikusok?

Az átlagnál szívesebben ajánlanák munkahelyüket ismerőseiknek az IT cégeknél dolgozók. A maradási hajlandóságuk azonban kisebb, mivel a munkavállalók fele látja úgy, hogy könnyen találna másik állást.

A külső vélemények alapján az információtechnológia (it) az államigazgatás, az autóipar, az idegenforgalom és a bankok-biztosítók után a középmezőnybe tartozik a vonzósági rangsorban. A szektorban a magyar átlagnak megfelelően a dolgozók 55 százaléka elkötelezett munkáltatója felé, derül ki az Aon Hewitt Legjobb munkahely felmérésének részletes adataiból.

Az itthoni átlagnál szívesebben ajánlanák munkahelyüket ismerőseiknek a szektorban dolgozók, munkájukat azonban kevésbé érzik az elvárton felüli erőfeszítésekre inspirálónak. A maradási hajlandóság a területen valamivel alacsonyabb az átlagnál, mivel a munkavállalók fele látja úgy, hogy könnyen találna másik állást (a magyar átlag 29 százalék).

A Napi Gazdaság  által megkérdezett cégek rendszeresen mérik dolgozóik elkötelezettségét, illetve különböző eszközökkel igyekeznek javítani is azt. A bevezetett hr-szakpolitikai célkitűzésekkel, rendszeres mérésekkel és értékelésekkel biztosítjuk, hogy a dolgozó és a cég számára is egyértelműek legyenek az egymással szembeni elvárások, mondta Nagy Zoltán, a Fornax ICT Kft. ügyvezető igazgatója. Évente értékeli dolgozói elkötelezettségét a Cisco Systems Magyarország Kft., ahol az elmúlt években a visszajelzések alapján nőtt az elégedettség a képzések és egyéni fejlődési lehetőségeknél, illetve a juttatásoknál. A motivációt segíti, hogy a cég a béreket a pontosan mért teljesítménnyel állítja arányba.

A Legjobb munkahely felmérés szerint az it-dolgozók háromnegyede tartja jelenlegi munkahelyét szakmáján belül jónak, átlagosan ezt mindössze alig több mint kétharmad annyian látják így. Az it-sek elégedettebbek a rendelkezésükre álló erőforrásokkal és eszközökkel, a munkahelyi légkört nyitottabbnak és elfogadóbbnak értékelik. A dolgozók legkevésbé a menedzsment teljesítményével elégedettek (9 százalékponttal kevesebben az átlagnál), de pesszimistábbak vállalatuk jövőbeli sikerességével, illetve a pénzügyi sikerekből való részesedésük elmaradásával és a hatékonysággal kapcsolatban is. Az it-szektor dolgozóinak 41 százaléka ugyanakkor elégedett a fizetésével (szemben a magyar átlag 34,5 százalékkal).

A piaci szereplők körében egyöntetű vélemény, hogy igazán jó szakembereket nehéz találni a piacon. Az it-szakma Nagy Zoltán szerint általánosságban nem küzd erőforráshiánnyal, a kisebb cégeknél azonban a végzettségnél fontosabbak a képességek, a rátermettség, a műszaki érzék és a tapasztalatok, ilyen szakembert pedig nem könnyű találni. A magyar piac továbbra is képes felszívni a rendelkezésre álló szakembereket − fogalmazott Tompos, aki szerint az egyetemeken is pozitív változás indult. A komplex szaktudással rendelkező álláskeresők száma drasztikusan csökkent a Kürt tapasztalatai szerint, a cég a 3-5 évvel ezelőtt még néhány hét alatt betöltött pozíciókra most akár hónapokig keresi a megfelelő jelöltet.

A válságidőszakban az informatikai cégek szerint felértékelődött a szakmai képzés. A terület kiemelt szerepét támasztja alá Nagy Zoltán szerint, hogy gyakorlatilag ugyanazon kiadási szint mellett kell többet, jobbat, olcsóbban előállítani, szolgáltatni.

 

A teljes cikk az alábbi weboldalakon is elérhető.

http://www.napi.hu/

http://www.bkik.hu/

http://www.sg.hu/

http://www.profession.hu/

http://index.hu/