NFC Kompetencia a Fornax ICT-ben

2012. 08. 01.

Az elmúlt egy-másfél évben hirtelen megjelentek, majd megsokasodtak azok a mobil készülékek, amelyek specifikációjában szerepel az NFC rövidítés.

Első ránézésre ez csak egy újabb adatátviteli technológia, mint például a Bluetooth. Ha az NFC azonban kiegészül egy biztonságos chippel, amelyen akár érzékeny adat is tárolható, akkor a telefonkészülék helyettesítheti a zsebükben lévő bármely plasztik kártyát. Sőt, nemcsak bármelyiket, hanem mindet egyszerre. Telefonunk lehet az érintésmentes hitelkártyánk, a belépőnk, a közlekedési kártyánk, a TAJ kártyánk, a sok törzsvásárlói kártyánk, még a pénztárcánk is. Továbbá, mivel a telefonunk egy hálózatra csatlakozik, a közlekedési kártyánkat bármikor bárhol feltölthetjük, nem kell keresni hozzá egy metróaluljárót vagy egy trafikot.
Eddig a jó hír. A rossz hír, hogy sokat kell még dolgozni mindennek a megvalósulásáig. Mobil alkalmazás fejlesztők, okos-kártya programozók, rendszerintegrátorok nem kevés munkája, valamint a szolgáltatóknak és a biztonságos chip kibocsátóinak befektetése szükséges ahhoz, hogy a fent leírt felhasználói élmény megbízható módon megvalósulhasson.
Miközben a piaci szereplők fontolgatják, mi módon lehetne az új technológiából profitot termelni, vagy annak segítségével új vevőkört szerezni, a Fornax ICT nyitva tartja a szemét a fortyogó NFC őslevesben. A társaság nemzetközi szinten is az elsők között volt az NFC kompetencia megszerzésében. Technológiai vezető szerepét a Fornax ICT részben a StoLPaN európai uniós kutatási-fejlesztési projektben való részvételének, részben számos pilot üzemelés megvalósításának köszönheti.